Rekisteritietojen yhdistely

Kun tietojen käyttöluvat on myönnetty, sovitaan yhdessä rekisterinpitäjien tietojenkäsittelyammattilaisten kanssa, miten tietojen tekninen siirto ja mahdollinen yhdistely tehdään. Erityisesti jos yhdistellään useiden rekisterien tietoja, tekee joku rekisterinpitäjistä usein tietojen yhdistelyn ja luo tiedoille tutkimuskohtaisen tunnistenumeron, joka korvaa henkilötunnuksen (HETU).

Alla löydät muutamia esimerkkejä eri rekisterien tietojen yhdistelystä:

1. Tilastokeskus tietojen yhdistäjänä

Tutkimuksessa on mukana THL:n, Tilastokeskuksen ja muiden rekisterinpitäjien rekistereitä. Tutkimuspopulaatio luodaan THL:n tietojen perusteella.

Tutkimuspopulaation muodostava tietojen poiminta tehdään THL:ssä. Henkilötunnus (HETU) lähetetään sitten muille rekisterinpitäjille (esim. KELA). Ne tekevät omat poimintansa ja lähettävät poimitut tiedot Tilastokeskukseen. Tilastokeskus yhdistää tiedot, luo tutkimuskohtaisen tunnistenumeron (ID) ja poistaa HETUt. Tutkijalle lähetettäviä tietoja tarkastellaan (kokonaisuudessaan) Tilastokeskuksessa tietosuojan kannalta, jolloin tietoja voidaan joutua karkeistamaan. Tilastokeskus toimii usein myös niin, ettei se yhdistä aineistot vaan muuttaa muualta tulevien aineistojen henkilötunnukset tunnistenumeroksi (ID) ja lähettää näin muokatut aineistot tutkijalle. Tutkija suorittaa tietojen yhdistelyn itse tunnistenumeron (ID) avulla (vrt seuraava esimerkki).

2. Tutkija tietojen yhdistäjänä

Tutkimuksessa on mukana THL:n terveysrekisterien tietoja ja muiden rekisterinpitäjien rekisteritietoja. Tutkimuspopulaatio luodaan THL:n tietojen perusteella.

Tutkimuspopulaation muodostava tietojen poiminta tehdään THL:ssä. Henkilötunnus (HETU) lähetetään sitten muille rekisterinpitäjille (esim. KELA). Ne tekevät omat tietojen poimintansa ja lähettävät henkilötunnisteita sisältävän aineiston tutkijalle. Tutkija yhdistää aineiston henkilötunnuksia käyttäen. Tietosuojasyistä toimitaan usein kuitenkin niin, että THL luo tutkimuskohtaisen tunnistenumeron tutkimushenkilöille (ID). ID ja henkilötunnus (HETU) lähetetään sitten muille rekisterinpitäjille. Rekisterinpitäjät tekevät tietojen poimintansa, poistavat HETUt ja lähettävät poimitun tutkimusaineiston + IDt tutkijalle. Tutkija yhdistää aineistot tunnistenumeron (ID) avulla.

3. THL tietojen yhdistäjänä

Tutkimuksessa on mukana THL:n sosiaalirekisterien tietoja ja muiden rekisterinpitäjien rekistereitä (ei Tilastokeskuksen). Tutkimuspopulaatio luodaan THL:n tietojen perusteella.

Tutkimuspopulaation muodostava tietojen poiminta tehdään THL:ssä. Siellä luodaan myös tutkimuskohtainen tunnistenumero (ID). ID ja henkilötunnus (HETU) lähetetään sitten muille rekisterinpitäjille. Ne tekevät omat tietojen poimintansa, poistavat HETUt ja lähettävät poimitun tutkimusaineiston + ID:t THL:ään. THL yhdistää tiedot ja poistaa HETUt. Tutkijalle lähetettävää tietoa tarkastellaan THL:ssä tietosuojan kannalta ja tarvittaessa tietoja karkeistetaan niin, ettei tutkittavien epäsuora tunnistaminen ole mahdollista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s