Etäkäyttö

Rekisteritietojen etäkäytön valmisteluhanke – ns. MIDRAS-hanke

Rekisteritutkimuksen tukikeskus ReTki ja tieteen tietotekniikan keskus CSC aloittivat kesällä 2009 Opetusministeriön rahoittaman selvitystyön, jossa laaditaan suunnitelma rekisteriaineistojen etäkäyttöjärjestelmästä.

Valmisteluhankkeen loppuraportti valmistui 15.4.2011. Loppuraportti on julkaistu CSC:n verkkosivuilla.

 

Rekisterien etäkäyttö tehostaa tutkimusta ja parantaa luotettavuutta

Suomessa rekisteritietojen tutkimuskäyttöön saaminen on usein mutkikasta ja hidasta. Rekisteritiedot luovutetaan tutkimukseen tietoteknisesti vanhentuneita menetelmiä ja välineitä käyttäen jolloin tietosuoja ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla. Useissa maissa, mm. Ruotsissa ja Tanskassa, on otettu käyttöön rekisterien etäkäyttöjärjestelmä helpottamaan rekisteritietojen tutkimuskäyttöä. Järjestelmät turvaavat henkilötietojen tietosuojan kunkin maan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Etäkäyttöjärjestelmässä tutkija voi käyttää useiden rekisterien aineistoja suoraan omalta tietokoneeltaan. Tutkijat eivät siirrä tietoja omalle tietokoneelle, vaan kaikki käsittely tapahtuu järjestelmään kuuluvalla palvelimella, jossa tarvittavat ohjelmistot ovat käytettävissä. Järjestelmä tarjoaa tutkijoille tietoturvatun pääsyn omalta tietokoneelta toiminta-alustalle, jossa tutkija voi muodostaa oman tutkimusaineistonsa yhdistelemällä eri rekisterinpitäjien aineistoja (ja myös kysely- ja haastatteluaineistoja). Tutkija myös analysoi aineiston alustalla, jossa on sitä varten käytettävissä tilasto-ohjelmistoja. Alkuperäisaineistot säilyvät palomuurien takana rekisterinpitäjien hallussa: toiminta-alustalla tutkijat voivat poimia tietoja ja analysoida niitä, mutta he saavat sieltä ulos vain anonymisoidut analyysiensa tulokset.

Valmisteluhankkeen yhteydessä ReTki ja CSC selvittävät muun muassa järjestelmän toimintavaihtoehdot, etäkäytön piirin tulevat rekisterinpitäjät ja aineistot, tietotekniset ratkaisut, hallinnolliset ja lainsäädännölliset esteet ja muutostarpeet sekä arvioivat järjestelmän kustannukset rakentamis- ja käyttövaiheessa. Järjestelmälle on myös tarkoitus löytää rahoittaja (rahoitusmalli).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s