LUVAT JA TIETOSUOJA

Luvat ja tietosuoja –sivuillemme olemme koonneet toisaalta tietoa rekisteritietojen luovutuksen yleisperiaatteista ja toisaalta yksityiskohtaisempaa tietoa tärkeimpien rekisteri- ja lupaviranomaisten toimintaperiaatteista ja käytännöistä sekä niiden lakiperustasta. Näillä sivuilla olevien tietojen lisäksi kannattaa tutustua tietosuojavaltuutetun toimiston laatimaan oppaaseen Rekisteritutkimuksen tietosuojaopas tutkijoille ja tietopyyntöjä käsitteleville rekisterinpitäjille, jossa käsitellään rekisteritutkimuksen edellytyksiä henkilötietolain näkökulmasta. Henkilötietolaki (523/1999) on yleislaki, joka vähintään joltakin osaltaan koskee kaikkia rekisteritiedon luovutus- ja käyttötilanteita, vaikka muitakin lakeja sovellettaisiin.

Rekisteritiedot ovat pääsääntöisesti salassa pidettäviä tietoja. Tietojen luovutusta säätelee joukko yleis- ja erityislakeja, jotka takaavat, että rekisteritietoja voi saada tieteelliseen tutkimukseen ja usein myös tilastointiin sekä viranomaistyönä tehtävään selvitys- ja suunnittelutyöhön. Kaikista henkilörekistereistä tietoja ei kuitenkaan voida luovuttaa tunnistetietojen kanssa. Käytetyimpien rekisterien luovutusta säätelevät henkilötietolain lisäksi pitkälti seuraavat kolme lakia: julkisuuslaki (621/1999), tilastolaki (280/2004) ja laki terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä (THVRL 556/1989). Mahdollinen käyttötarkoitus ja tunnistetietojen luovuttaminen vaihtelevat näitä lakeja sovellettaessa seuraavasti:

Laki Mihin tietoja voidaan luovuttaa? Voidaanko tunnisteet luovuttaa?
JulkL 621/1999
Tilastolaki 280/2004
THVRL 556/1989
Tieteellinen tutkimus Tilastointi Tilastollinen suunnittelu- ja selvitystyö
Kyllä Kyllä Kyllä*
Kyllä Kyllä** Kyllä***
Kyllä Ei Ei

* Viranomaisen suunnittelu- ja selvitystyöhön; **Toiselle tilastoviran-omaiselle sen toimialaan kuuluvien tilastojen laadintaan; *** Tilastollisiin selvityksiin

Tieteellinen tutkimus Tilastointi Tilastollinen suunnittelu- ja selvitystyö
Kyllä Kyllä Kyllä
Ei/Kyllä**** Kyllä Ei/Kyllä****
Kyllä .. ..

**** Pääsääntöisesti tunnisteita ei voida luovuttaa. Kuitenkin tunnisteineen voidaan luovuttaa tiedot iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, ammatista ja sosioekonomisesta asemasta.

Kun tiedät, mitä rekisteritietoja tarvitset tutkimuksessasi, ja kun olet kirjannut tutkimussuunnitelmaasi näiden rekisteritietojen käyttämisen, voit ryhtyä hakemaan rekisteritietojen käyttölupia. Viranomaislupaa haetaan pääsääntöisesti siltä viranomaiselta, joka toimii rekisterin rekisterinpitäjänä. Jos lupa kuitenkin tarvitaan useammalta saman ministeriön alaiselta viranomaiselta, luvan myöntää ao. ministeriö. Tarkempia tietoja luvan hakemisesta ja mahdollisista hakulomakkeista saat suoraan rekisterinpitäjiltä. Olemme koonneet perustietoja tärkeimpien viranomaisten lupamenettelyistä taulukkomuotoiseen yhteenvetoon. Saat sen avulla paitsi yleiskuvan menettelytavoista myös linkkien kautta tarkempaa tietoa kunkin rekisterinpitäjän lupaprosesseista. Eri viranomaisten lupasivuille pääset myös suoraan vasemman palkin linkeistä.

Luvan rekisteritietojen käyttöön myöntää pääsääntöisesti rekisteristä vastaava viranomainen. Tutkittavien suostumusta ei useimmiten tarvita tilanteissa, joissa tutkittaviin ei olla muuten yhteydessä, vaan kaikki tiedot kerätään rekistereistä ja asiakirjoista. Jos rekisteritietoja yhdistetään lääketieteellisessä tutkimuksessa kerättyyn tietoon tai kysely- tai haastatteluaineistoon, tutkittavia tulee aina informoida rekisteritietojen käytöstä. Jos tutkimuksessa kerätään arkaluonteisia tietoja, on lisäksi tarpeen saada tutkittavilta nimenomainen suostumus. Suostumuksen tarpeellisuutta käsitellään tarkemmin erillisessä osiossa Suostumuksen tarpeellisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s